NASA heeft deze week de eerste audio-opnamen vrijgegeven die zijn vastgelegd door zijn zeswielige nucleair aangedreven rover Perseverance in actie, die rotsmonsters zappt terwijl de Marswind griezelig op de achtergrond fluistert.

De trundlebot verliet Terra Firma in juli en landde vorige maand op de Rode Planeet. Sindsdien hebben ingenieurs duizenden commando’s geüpload om de instrumenten van de rover in zijn nieuwe omgeving te testen voordat hij volledig aan zijn missie begint om tekenen van buitenaards microbieel leven te vinden. Dit omvatte het maken van foto’s met behulp van zijn SuperCam en het opnemen van audio met behulp van de microfoon.

“Het is verbazingwekkend om te zien dat SuperCam zo goed werkt op Mars”, zegt Roger Wiens, de hoofdonderzoeker van Perseverance’s SuperCam-instrument in het Los Alamos National Laboratory in Amerika. “Toen we dit instrument acht jaar geleden voor het eerst bedachten, maakten we ons zorgen dat we veel te ambitieus waren. Nu werkt het daarboven als een charme.”

De rover heeft zeven hoofdinstrumenten, waaronder de SuperCam. Gewapend met vier verschillende soorten spectrometers en een paar lasers, is SuperCam wat Perseverance tot een geologielab op wielen maakt. En microfoons op het voertuig van 1.025 kilogram hebben deze lasers in bedrijf genomen, samen met het lokale achtergrondgeluid.

NASA heeft drie audioclips vrijgegeven van Perseverance die zijn ding doet. Men vangt de lasers van de SUV-machine die rotsen verdampen; het klinkt als een reeks klikken. De tweede en derde monsters zijn van de harde Marswind die over de rover waait.

Alle clips werden opgenomen slechts 18 uur nadat Perseverance op het oppervlak van zijn nieuwe huis was geland.

Wetenschappers ontvingen ook gegevens van enkele van zijn spectrometers. De zichtbare en infrarode, gezamenlijk bekend als VISIR, inspecteren licht van de zon gereflecteerd uit gesteentemonsters om de aanwezige lagen sediment en mineralen te bestuderen. Een ander type spectrometer maakt gebruik van Raman spectroscopie, waarbij een laserpuls wordt geschoten die de moleculen in het gesteente opwindt om de chemische structuur te analyseren.

“Dit is de eerste keer dat een instrument Raman spectroscopie ergens anders dan op aarde gebruikt,” zei Olivier Beyssac, onderzoeksdirecteur aan het Institut de Minéralogie, de Physique des Matériaux et de Cosmochimie, een laboratorium in Frankrijk.

“Raman spectroscopie gaat een cruciale rol spelen bij het karakteriseren van mineralen om dieper inzicht te krijgen in de geologische omstandigheden waaronder ze zich hebben gevormd en om potentiële organische en minerale moleculen te detecteren die mogelijk zijn gevormd door levende organismen.”

Het team zal doorgaan met het testen van Perseverance en zal de perfecte locatie vinden in de Jezero-krater, waar de machine zich op dit moment bevindt, om zijn Door Linux aangedreven helikopter Ingenuity te lanceren, momenteel vastgebonden aan zijn buik.

“De verworven geluiden zijn van opmerkelijke kwaliteit, zei Naomi Murdoch, een onderzoekswetenschapper en docent aan de ISAE-SUPAERO aerospace engineering school in Frankrijk. ” Het is ongelooflijk om te denken dat we wetenschap gaan doen met de eerste geluiden die ooit op het oppervlak van Mars zijn opgenomen.”

Het SuperCam-instrument werd gebouwd in het Los Alamos National Laboratory in samenwerking met het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek en verschillende Franse universiteiten, evenals de Universiteit van Valladolid in Spanje. ®

 

Geef een reactie