De directeur van de Britse resellergigant Softcat, Colin Brown, treedt eind juli af, enkele maanden nadat hij 125.000 aandelen had gelost voor £ 12 per stuk – in totaal £ 1,5 miljoen – waardoor hij een contant kussen kreeg om de coronavirussluiting en verder te zien.

Het vertrek van Brown werd bevestigd door het beursgenoteerde bedrijf van de London Stock Exchange, samen met de naam van zijn opvolger, Richard Wyn Griffiths, die in 2002 bij Softcat kwam en talloze rollen bekleedde, meest recentelijk als directeur van oplossingen, diensten en marketing.

CEO Graeme Watt zei dat Browns beslissing om af te treden “niet van de ene op de andere dag” was geweest en dat successieplanning in de maak was sinds de MD hen waarschuwde voor zijn voornemen om af te stappen.

Hij zei dat Wyn Griffiths de afgelopen 18 jaar “vaardigheden en expertise” in het hele bedrijf heeft opgebouwd en werd beschouwd als de beste kandidaat om het stokje over te nemen van Brown.

Brown landde in 2012 bij Softcat, sprong van Microsoft waar hij de Britse servicebaas was geweest, en leidde het bedrijf met voormalig MD en CEO Martin Hellawell, waardoor het bedrijf door kwartalen van opeenvolgende omzetgroei en de IPO van £ 472,3 miljoen in 2015 werd geschoten, waardoor het exec-team van de ene op de andere dag miljonair werd.

In januari verkocht Brown een deel van zijn Softcat-aandelen voor £ 1,5 miljoen, maar hij bezit nog steeds ongeveer 650.000 aandelen. De aandelen van het bedrijf zijn momenteel geprijsd op £ 23,50, waardoor het bedrijf een marktkapitalisatie van £ 995,5 miljoen heeft.

Hellawell, nu voorzitter bij Softcat, die in april 2018 de operationele kant van het bedrijf verliet en werd vervangen door Watt, verzilverde in november voor £ 12,3 miljoen aan Softcat-aandelen. Hij is nu ook voorzitter bij Raspberry Pi Ltd en niet-exec director bij Team17 Group Plc.

Softcat blijft groeien en groeide in het halfjaar eindigend op 31 januari [PDF] de omzet tot £ 524,1 miljoen, een stijging van 20,8 procent op jaar-op-jaar, met een bedrijfsresultaat van 19,5 procent tot £ 40,5 miljoen.

Brown blijft bij het bedrijf tot “ten minste” november om de overdracht te vergemakkelijken, zei Softcat vandaag. We belden Brown om te vragen wat hij van plan is te doen met al zijn miljoenen ponden en of hij een andere rol heeft. ®

 

Geef een reactie