Slecht nieuws voor zowel astronauten als kosmonauten: het International Space Station (ISS) blijft de druk verliezen nadat Russische pogingen om scheuren in het gat van de buitenpost te repareren er niet in zijn geslaagd lekken te stoppen.

Lekken in de Zvezda-servicemodule van het Russische segment van het ISS hebben het laboratorium het afgelopen jaar geteisterd. Een lek werd vorig jaar gepatcht en een paar nieuwe doken op in januari.

Eerder deze maand kregen Roscosmos-kosmonauten Sergej Ryzhikov en Sergej Kud-Sverchkov scheuren met de afdichtingspasta om de luchtstroom uit de module te herstellen voordat ze het luik van de transferkamer sloten om een drukniveaucontrole uit te voeren.

Hoewel Roscosmos, misschien voortijdig, de reparatiewerkzaamheden als “voltooid” afkondigde, meldde Sputnik International zaterdag een gesprek tussen Ryzhikov en het Mission Control Center voor het Russische segment dat de druk in de kamer nog steeds daalde.

Voor alle duidelijkheid, in het huidige tempo vormt het lek geen ernstig risico voor de ISS-bemanning.

Anatoly Zak, auteur van Russia in Space en maker van RussianSpaceWeb.com, vertelde The Register dat, zoals hij het begreep, “het lek zich voortzet en dat er waarschijnlijk meerdere haarscheurtjes in de PrK-kamer (een deel van de Zvezda-module) zijn die erg moeilijk te vinden zijn.”

“Het probleem,” zei hij, “moet worden opgelost en het moet goed worden begrepen, want die scheuren kunnen zich verspreiden. Dit is zeer ernstig, omdat het mogelijk de PrK-kamer uit de commissie kan halen en implicaties heeft voor de hele Zvezda-module.”

Zoals het er nu uitziet, kan het ISS niet functioneren zonder de Zvezda-module.

De problemen komen op de 35e verjaardag van de eerste missie naar het Sovjet-Ruimtestation Mir, met kosmonaut Vladimir Solovyov, nu verantwoordelijk voor het Russische segment van het ISS. De Zvezda-module zelf heeft zijn wortels in het Mir-programma, in eerste instantie begint het leven als onderdeel van Mir 2 voordat het opnieuw wordt gebruikt voor het ISS.

Het was de derde grote ISS-component, gelanceerd in 2000 en aangesloten op de Zarya-module (die ook was aangesloten op de US Unity-module). De enorme leeftijd van de structuur heeft ertoe geleid dat sommigen zich zorgen maken over het potentieel voor metaalmoeheid, hoewel beleidsmakers nog steeds hopen dat het ISS het nog een tijdje zal volhouden. In 2019 verklaarde de ministerraad van ESA dat het “onze toewijding aan het internationale ruimtestation tot 2030 zal voortzetten”.

Ervan uitgaande dat die scheuren nog steeds worden opgelapt en zich niet ontwikkelen tot iets ernstigers.

Het register heeft contact opgenomen met Roscosmos voor zijn kijk op dingen, maar het bureau heeft nog niet gereageerd. ®

 

Geef een reactie