Academici van University College London en The Cyprus Institute beweren dat ze het meest nauwkeurige model van het Antikythera-mechanisme hebben gebouwd, de unieke oude Griekse machine gemaakt van meshed gears.

Het achtergrondverhaal van het mechanisme is een mythe waardig: het werd gevonden in het jaar 1900, te midden van een wrak waarvan werd gedacht dat het 2000 jaar eerder was neergezakt. Aanvankelijk werd gedacht dat het mechanisme slechts een klomp gesteente of hout was. Later onderzoek leverde bewijs op van een tandwiel, waarvan er maar weinigen uit de oudheid overleven en slechts een paar keer in de oude literatuur worden genoemd. Naarmate de technologie verbeterde en fijnere onderzoeken van het artefact mogelijk werden, werd ontdekt dat het meshed tandwielen bevatte en in staat was om de beweging van planeten en de zon te voorspellen.

In een nieuw artikel getiteld A Model of the Cosmos in the ancient Greek Antikythera Mechanism beschrijven de auteurs het als “een mechanische computer … die baanbrekende technologie gebruikte om astronomische voorspellingen te doen, door astronomische cycli en theorieën te mechaniseren.” Ze zijn niet de enige die het apparaat een computer noemen: velen beschouwen het als ’s werelds eerste dergelijke apparaat.

Maar het document beweert dat eerdere analyses van de functies van het mechanisme niet hebben geprobeerd om zijn functies te reconstrueren met een goede analyse van of eerbied voor de vele inscripties die het draagt.

“Geen enkele eerdere reconstructie is in de buurt gekomen van het matchen van de gegevens”, schrijven ze.

Hun model, beweren ze, “respecteert het inscriptionele bewijs” en heeft geresulteerd in “een ringsysteem met negen uitgangen – Maan, Knooppunten, Mercurius, Venus, Zon, Mars, Jupiter, Saturnus en Date – gedragen door geneste buizen met armen die de ring ondersteunen.”

2.000 jaar oude man dood gevonden bij 2.000 jaar oude computer
Boffins ontcijferen handleiding voor 2000 jaar oude Oudgriekse computer
Bij de rivieren van Babylon, waar het Antikythera-mechanisme
Apple kerel klopt oude Lego computer
Het artikel beschrijft ook hoe auteurs bekende praktijken en theorieën beschouwden als oude Griekse en Babylonische astronomie, en hoe ze het ontwerp van een apparaat zouden hebben beïnvloed dat is ontworpen om de bewegingen van de sferen te voorspellen.

“Vanwege het verlies van bewijs kunnen we niet beweren dat ons model een replica is van het origineel,” schrijven de auteurs, “maar onze oplossing voor deze ingewikkelde 3D-puzzel trekt krachtige steun uit de logica van ons model en de exacte match met het overlevende bewijs.” Zij bieden daarom de volgende analyse:

“Het berekende de ecliptica-lengtegraden van de maan, zon en planeten; de fase van de maan; het tijdperk van de maan; de synodische fasen van de planeten; de uitgesloten dagen van de Metonische Kalender; verduisteringen — mogelijkheden, tijden, kenmerken, jaren en seizoenen; de heliacale stijgingen en instellingen van prominente sterren en constellatie; en de Olympiadecyclus.”

De auteurs bieden gedetailleerde video’s waarin hun redenering in de paper wordt uitgelegd, en University College heeft ook een documentaire gepost over het apparaat en het nieuwe werk dat het reconstrueert. ®

 

Geef een reactie