De omzet van techdistributeurs steeg met 9,5 procent tot € 5,9 miljard in West-Europa gedurende de vier weken die eindigden op 22 maart met een reeks lijnen, waaronder virtualisatie en databasesoftware die hielpen hun schatkist op te zwellen, evenals kit die nodig is om werkgevers te helpen hun personeel over te schakelen op thuiswerk.

Volgens Context deden meerdere gebieden het goed in die vier weken, van webcams (een stijging van 127 procent op jaar) tot de aanhoudende vraag naar headsets, hoofdtelefoons en microfoons (een stijging van 76 procent). Zakelijke en consumenten notebooks stegen met respectievelijk 55 procent en 44 procent.

Software zag ook een grote uitbreiding, waaronder databasebeheer (60 procent), virtualisatie (55 procent), ontwikkeltools (47 procent), beveiliging (40 procent) en grafische en ontwerpsoftware (17 procent).

Dockingstations, monitoren, toetsenborden en toetsenborden zagen ook sterke dubbelcijferige winsten, net als kantoor-apps en datamanagementartikelen.

“We zien een toeleveringsketen die nog steeds functioneert door de heldendaden van distributie”, vertelde Adam Simon, de wereldwijde managing director van Context, aan The Register. “Er is nog steeds vraag naar alles wat met werken op afstand te maken heeft.”

Computacenter CEO Mike Norris vertelde ons vorige maand dat laptops de deur uitvlogen, net als monitoren, VPN’s en draadloze LANS. De vraag naar online samenwerkingstools is ook explosief gestegen.

De Reg wil de markt niet naar beneden praten, maar er is een keerzijde aan de hausse die zich in delen van de industrie voordoet: andere klassieke hoeken van technologie beginnen te zinken te midden van de pandemie, volgens de cijfers van Context.

Terminals, thin clients en point-of-sale systemen tankten in de vier weken tot 22 maart, ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Andere gebieden om neerwaartse beweging te zien, waren elektronica, met een daling van 22 procent, wat niet verwonderlijk is omdat retailers hun deuren hebben gesloten en niet dezelfde online aanwezigheid hebben als Amazon.

Ook andere delen van enterprise tech voelden de kneep, met datacenternetwerken en beveiliging met 17 procent, servers met 15 procent, scanners met 12 procent en verwijderbare opslag met 11 procent.

Het woord in de toeleveringsketen is volgens Simon dat de productniveaus in het kanaal beginnen op te lopen als gevolg van de eerdere verstoring van de productie in China, toen delen van het land tijdens het Chinese nieuwjaar in lockdown gingen om het nieuwe coronavirus te bestrijden.

Distributeurs die we eerder spraken, zeiden dat tekorten op gebieden zoals notebooks deze druk vanaf deze en de volgende maand zullen beginnen te voelen.

“Er is beperkte containerruimte voor producten die vanuit China worden verzonden en verhoogde grenscontroles in Europa hebben bijgedragen aan het verlengen van productreizen”, aldus Simon.

Het gesprek tussen de groothandelaren, voegde hij eraan toe, is dat West-Europa dit jaar een daling van de productverkoop van tussen de 20 en 30 procent zou kunnen zien, “potentieel hoger” als de inspanningen om het virus in te dammen de zaken blijven belemmeren. De realiteit is natuurlijk dat die voorspellingen kunnen verbeteren of verslechteren.

Gezien de aard van deze crisis lijkt één gebied voorbestemd om in 2020 verder uit te breiden: de cloud. Volgens IDC zullen de uitgaven aan CLOUD IT-infrastructuur vorige week naar verwachting met 3,6 procent stijgen tot $ 69,2 miljard in 2020, maar de uitgaven aan niet-cloud IT-infrastructuur zullen naar schatting met 9,2 procent dalen tot $ 61,4 miljard.

 

Geef een reactie