Allvotec – het omgedoopte Daisy Partner Services-bedrijf – reageert op de coronacrisis door een aantal medewerkers te ontslaan en alles wat overblijft te vragen om een loonsverlaging te nemen om mogelijke ontslagen te voorkomen.

De reden voor de verhuizing ligt voor de hand: Allvotec biedt field service engineers om op te treden namens externe resellers, MSP’s of SIs die zelf niet over de interne resource beschikken, maar waarvan de klanten ondersteuning nodig hebben. Het IT-werk op locatie is echter in het huidige klimaat op de plank gelegd.

In een e-mail aan het personeel op 30 maart, gezien door The Reg, sprak CEO Glen Williams over de “uitgebreide beperkingen” in heel Groot-Brittannië die “ernstige gevolgen hebben gehad voor ons bedrijf, onze klanten, onze partners en vele anderen”.

Gesprekken met die klanten suggereren dat er een “aanzienlijke vermindering van de inkomsten” kan zijn, en Williams zei dat het moet handelen om “de toekomst van ons bedrijf te beschermen en zoveel mogelijk banen te behouden voor de duur van deze pandemie”.

De maatregelen omvatten het ver furloughen van “een aantal rollen die we anders overbodig hadden moeten maken”. De tweede hefboom is om “alle resterende werknemers te vragen een verlaging van hun basissalaris van 20 procent te accepteren”. Soortgelijke maatregelen worden genomen bij dochterondernemingen in Ierland en Bulgarije.

Allvotec is verre van het enige bedrijf in Groot-Brittannië dat van plan is om personeel te ontslaan en op de overheid te vertrouwen voor ondersteuning: duizenden bedrijven doen hetzelfde, waaronder onze vrienden bij Dixons Carphone, Capita, bepaalde Premier League-voetbalclubs, luchtvaartmaatschappijen, enz.

De Britse Kamer van Koophandel zei gisteren dat volgens eigen onderzoek 44 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht volgende week minstens de helft van hun personeel te ontslaan.

In het kader van de tijdelijke maatregelen van het Coronavirus Job Retention Scheme kunnen alle Britse werkgevers gedurende ten minste drie maanden aanspraak maken op 80 procent van het maandloon van het ontslagen personeel, tot £ 2.500 per maand, samen met werkgeversbijdragen voor de nationale verzekering.

“Deze beslissingen waren extreem moeilijk te nemen, maar zijn in het huidige klimaat noodzakelijk om het bedrijf in staat te stellen te gedijen zodra ons leven weer normaal is”, aldus Williams.

Williams vertelde The Reg dat de loonsverlaging vrijwillig is en dat iedereen bij Allvotec, inclusief het management, werd gevraagd om het te overwegen, “voor een periode zolang we door deze uitdagende tijd gaan. Inclusief mij.”

“Elke collega die ik heb gesproken, doet iets vergelijkbaars met wat we doen.” Het loon zal worden herzien wanneer de crisis afneemt.

Hij weigerde het aantal personeelsleden te specificeren dat werd ontslagen, maar zei dat het bedrijf weinig andere keuze had dan te handelen.

Allvotec – wat staat voor “all voice and technology” – had ongeveer 1.400 medewerkers in dienst toen het in juni 2019 een nieuwe naam gaf en £ 100 miljoen aan omzet draaide. Sindsdien heeft het ISG Technology gekocht, met nog eens 170 koppen.

Vorige maand bracht het bedrijf 300 rollen in gevaar voor ontslag in het VK. In de memo die destijds aan het personeel werd verspreid, zei Williams dat de afgelopen jaren “uitdagend waren geweest vanuit het oogpunt van bedrijfsprestaties”.

Hij vertelde ons vandaag dat de ontslagen “niets te maken hadden met COVID-19”, en dat Allvotec een servicecentrum in Bulgarije erfde via de ISG-aankoop en enkele honderden banen “bijna aan het sjoemelde”.

Naast de verhuizing zouden “tientallen” ingenieurs waarschijnlijk het bedrijf verlaten omdat het bedrijf automatiseringssoftware implementeerden, inclusief dynamische planningstools, die het personeel “productiever” maakten. ®

 

Geef een reactie